Siirry sisältöön

Kiihdyttämö: Tuen dataperustainen kohdentaminen HOS-karttapalvelun avulla 

Tervetuloa kuulemaan ja jakamaan kokemuksia Diakissa kehitetyn Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelun​ (HOS) hyödyntämisestä ja käyttämisestä käytännön työssä ja vaikutusten osoittamisessa. Samalla julkaistaan uusittu HOS-sivusto, johon on tuotu runsaasti uusia ihmisten hyvinvointia ja terveydentilaa kuvaavia indikaattoreita sekä kehitetty sen käytettävyyttä.

Vapaaehtoistyötä kuvaava kuvituskuva.

Kiihdyttämö: Tuen dataperustainen kohdentaminen HOS-karttapalvelun avulla -tilaisuus järjestetään pe 31.5.2024 klo 9–11 Diakin Helsingin-kampuksella (tila 113, Kyläsaarenkuja 2). Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteyksin Teamsin välityksellä. Ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta(siirryt toiseen palveluun) viimeistään ke 29.5.

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu tarjoaa ajantasaisen ja kattavan kuvan huono-osaisuudesta Suomessa. Päätöksenteossa on käytetty paljon sairastavuuskerrointa, joka ei kuitenkaan yksin riitä huono-osaisuuden ja hyvinvoinnin kuvaamiseen, ja lisäksi sen käytöllä on taipumusta medikalisoida sosiaalisia ongelmia. Huono-osaisuusindikaattorit tarjoavat täydennystä päätöksenteon tueksi.  

Alueiden palvelujärjestelmien kehittämisessä on mahdollista hyödyntää eriteltyä tietoa huono-osaisuudesta. Hyvinvointialue-, seutukunta-, kunta- ja postinumerotasoinen tieto on suunnattu hanketoimijoille, viranhaltijoille sekä paikallisille ja alueellisille päättäjille ja oppilaitoksille.  

Eriarvoisuuden kaventaminen ja osallisuuden edistäminen edellyttää tutkittuun tietoon perustuvaa hanketoimintaa ja päätöksentekoa. Vastaamme tähän tarpeeseen tarjoamalla helposti omaksuttavaa ja esitettävää vertailutietoa, jonka avulla palvelujärjestelmää pystyttäisiin kehittämään ja sen myötä tasaamaan alueiden välisiä eroja huono-osaisuudessa. 

Tilaisuudessa kuullaan Suomen Punaisen Ristin, Kelan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen käyttäjäkokemuksia ja esimerkkejä karttasivuston hyödyntämisestä.   

Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelun käyttäjätapaamisessa ovat mukana Diakin tutkija  Sakari Kainulainen ja asiantuntijat Joakim Zitting ja Varpu Wiens.

Tilaisuudessa julkistetaan uusitttu Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu.  

Ohjelma  

  1. Johdatus uuden karttapalvelun lanseeraukseen ja käyttöön
  • Markus Kainu (erikoistutkija, Kela) Kehittäjän näkökulma
  • Joakim Zitting ja Varpu Wiens, (asiantuntijat, DiakHub) Mitä uutta Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelussa?

2. Case SPR

3. Puheenvuoro “Diak-sovelluksen hyödyntäminen Varhassa” :

4. Puheenvuoro

5. Keskustelua & kysymyksiä sekä HOS-päivityshaaveet